Når KOL sygdommen blusser op

Celeste Porsbjerg, professor, overlæge, ph. d.

Når vejret skifter fra varmt til koldt, og virus sæsonen er over os, påvirker det mange af os negativt: Hverdagen bliver lidt mere anstrengende, og der er risiko for sygedage.

Men nogle mennesker oplever det langt mere udfordrende end andre: Når man lider af lungesygdommen KOL, kan man opleve at sygdommen i perioder blusser op. Det kan fx. være når vejret skifter – fra varmt til koldt, eller fra tørt til fugtigt. Nogle gange udvikler det sig til en regelret forværring i KOL-sygdommen, hvor man har åndenød det meste af tiden, og har svært ved at gøre de ting, man plejer.

For mange mennesker med KOL er sådanne forværringer en stor udfordring: De kan komme helt uforudsigeligt; pludselig kan man ikke det man plejer at kunne, og må aflyse alle planer. Har man en svær forværring, kan det udvikle sig til en livsfarlig situation, hvor man må indlægges akut. Uforudsigeligheden i forhold til hvornår man kan få en forværring, er svær at tackle for mange KOL patienter, og påvirker livskvaliteten negativt.

Forværring af KOL kan også have konsekvenser på længere sigt, idet gentagne forværringer kan medføre et permanent fald i lungefunktionen, som kan betyde, at man oplever mere åndenød i hverdagen.

Hvad er en forværring af KOL?

En forværring af KOL kendetegnes ved at man oplever mere åndenød, måske trykker det for brystet, man hoster, og der kan komme slim op. I den situation kan man tage mere anfaldsmedicin (fx. Bricanyl, Buventol eller Ventoline), hvilket kan afhjælpe symptomerne.

Hvis symptomerne varer ved, kan man være nødt til at søge læge. Lægen behandler med binyrebarkhormon (prednisolon) og eventuelt antibiotika, hvis der er tegn til en infektion.

Hvorfor får man forværring af KOL?

Forværring af KOL kan komme spontant, men udløses mange gange af en virusinfektion. I dag ved vi ikke, hvorfor nogle KOL patienter oplever forværringer, og andre ikke gør. Vi begynder dog at forstå mere om hvordan forværringer udvikler sig: Når man får en virusinfektion, kan immunforsvaret overreagere, og udløse en irritationsreaktion (inflammation), der fører til en forværring. Samtidig kan KOL patienter tænkes at have et immunforsvar, der fører til en forværring. Samtidig kan KOL patienter tænkes at have et immunforsvar, der ikke er i stand til at forsvare sig godt nok overfor fx. virus.

I disse år forskes der intensivt i behandlinger, der kan beskytte mod udvikling af KOL forværringer, ved at få immunforsvaret til at reagere mere hensigtsmæssigt.

Forværringer kan forebygges

Det er vigtigt at vide, at forværringer kan forebygges: Rygestop og fysisk træning er meget vigtige forebyggende “behandlinger”, men forskellige typer inhalationsbehandling kan også forebygge forværringer. Har man forværringer, er det derfor vigtigt at få en snak med lægen om ens behandling: Kan der gøres andet eller mere?

Hvis man er en af dem, der får prednisolon kur flere gange om året pga. KOL forværringer, er der måske hjælp at hente i de nye behandlinger, der er under udvikling. Et eksempel er de biologiske behandlinger, som er godkendte til behandling af svær astma, som i disse år testes hos KOL patienter. I Lungemedicinsk Forskningsenhed forsker vi i disse nye biologiske behandlinger, og håber dermed, at vi kan være med til at skabe nye og bedre behandlingstilbud til patienter med KOL, der oplever tendens til forværring.

COLOURBOX15659084 1 scaled

Kontakt

Navn: Celeste Porsbjerg

Telefon: + 38 63 51 22

Titel:Professor, overlæge, Ph. D.