Nordens specialister i kamp mod svær astma

På Bispebjerg Hospital samler vi nu Nordens specialister i kampen mod svær astma. Med NORDSTAR får vi for første gang mulighed for at beskrive udviklingen af svær astma, og finde forklaringer på, at nogle patienter udvikler svær sygdom, mens andre ikke gør, siger vores lungeforsker og professor Celeste Porsbjerg.

NORDSTAR er verdens største astmadatabase, som styres af Det nordiske netværk for alvorlig astma (NSAN) og ledes af professor Celeste Porsbjerg. Samlet er der i alt 3 mio. patienter med astma i databasen, som dækker Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Databasen vil give os en viden, som kan komme de mange astmapatienter i Danmark til gode. Og det giver os en unik mulighed for at finde årsager til udvikling af svær astma, så vi kan sætte tidligere ind med behandlinger, der kan forebygge sygdommen hos den enkelte, siger Celeste Porsbjerg. 

Astma er en af de hyppigste kroniske sygdomme hos børn og unge, og påvirker dermed mange menneskers hverdag. Trods gode behandlingstilbud til de fleste patienter, har ca. 10% af dem svær sygdom, som gør det svært at leve et normalt liv, siger Celeste Porsbjerg.

Arbejdet er i fuld gang, og de første forskningsresultater forventes klar i foråret 2021. 

Nordstar 1
NORDSTAR verdens største astmadatabase